Niet weten wat je print

Omdat de business van Weijmarshausen zich op nieuw terrein bevindt, loopt hij tegen bijzondere problemen aan met zijn bedrijf. Het meest voorkomende is dat zijn personeel zelf vaak niet weet wat ze printen. Dat lijkt onschuldig, maar kan soms lastig uitpakken.

Weijmarshausen: “We maakten vorig jaar bijna één miljoen unieke producten. Mensen zijn heel creatief en denken goed na. Soms willen ze twee keer hetzelfde product, die ze dan verbinden met een stokje om het als een print te bestellen. Als wij dat stokje afbreken tijdens het schoonmaken, weten we niet of het product kapot is, of dat het niet uitmaakt.”

Agendapunten

In ons gesprek vertelt Weijmarshausen dat hij zich zorgen maakt om het Nederlandse onderwijs. Dat wordt volgens hem veel te autoritair en er is te weinig ruimte voor creativiteit. “Er ligt nu teveel een focus op wat je fout doet, in plaats van wat je goed doet.”

Het ingevoerde leenstelsel vindt hij ook een stap in de verkeerde richting. “Zo’n lening legt een enorme druk op je”, aldus Weijmarshausen. “Het is een enorm commitment, waardoor mensen commercieel gaan denken. Zo van: als ik deze studie doe, dan krijg ik een goedbetaalde baan.”

Denkfout

Dat is de grootste denkfout die je volgens hem kunt maken. “Een studie kiezen voor het geld, dat moet je nooit doen. Maar daar komt nog bij, mensen komen na hun studie het bedrijfsleven in en eisen een goedbetaalde baan om die schuld af te betalen. Dat is ook weer slecht voor de concurrentiepositie van Nederland.”

Toen Weijmarshausen nog studeerde kreeg hij een studiebeurs van zes jaar voor vier jaar studie. Dat vond hij goed werken, en hij snapt niet dat het nu niet meer te betalen is. “Er zijn nu minder studenten omdat we vergrijzen, waarom kan dat niet meer?”

“Wil je een kenniseconomie hebben, dat moet onderwijs een prioriteit zijn. Ik vind het zorgelijk dat onderwijs nu een ondergeschoven kindje dreigt te worden.”

Toekomstmakers